Sjuk:(

Förr förra gången missade jag träningen med Anders och Clara för att min mage spökar med mig. Det är något jag äter som min mage inte tycker om vilket gör att jag inte får behålla den maten jag äter. Eftersom jag redan äter efter ett kostschema där jag uteslutit en massa matvaror som jag enligt blodprover reagerar negativt emot, så är det inte så mycket att kvar att utesluta. Jag äter idags läget inte gluten, mejeriprodukter, getmjölk, sojaprodukter, nötkött, hasselnötter, mandlar, jordnötter, jäst, morot, tomat, ägg, vitlök, ananas. Så det är mycket att tänka på och ett helt nytt sätt för mig att laga mat på. Jag lever i princip på kyckling och kokosmjölk och en massa grönsaker. Nu tror jag att jag kanske listat ut att det är kokosmjölken jag reagerar på, så vad ska jag nu äta till frukost? Som tur är att detta inget jag ska utesluta för resten av mitt liv, utan bara under en tid för att mina tarmar ska få läka och att jag får ner antikropparna i min kropp som i mitt fall attackerar min sköldkörtel. (Mer om sköldkörteln ska jag berätta om någon annan gång.) Bara sedan jag började med detta kostschema i januari, så har mina antikroppar halverats! Så det sporrar mig att fortsätta. Det är detta som gör att jag faktiskt kan börja träna igen efter flera års uppehåll. Jag har försökt träna tidigare, men då har min kropp svarat med värk som helt knockat mig i flera dagar och då pratar vi inte om träningsvärk. Men nu verkar min kropp vara på väg tillbaka igen och då är det klart att det känns tungt med bakslag som detta. Får man inte behålla maten man stoppar i sig, så får man ju inte heller någon energi. Jag gick till träningen i torsdags fast jag inte kände mig helt hundra, det låg en förkylning och tryckte, men jag kände ändå att det funkar nog ändå. Det var ett så roligt pass vi körde och jag kände mig full av energi och glädje när jag åkte tillbaka till jobbet efter passet. Det var inte lika mycket energi när jag vaknade i fredags med värsta förkylningen.(

Åh, det är så typiskt! Jag som i princip aldrig är sjuk har nu legat däckad hela helgen och är tillbaka på jobbet först idag, fast fortfarande snorig. Jag har varken tid eller lust att vara sjuk nu, jag vill ju träna!!! Nu kurerar jag mig så gott det går så hoppas jag att energin är tillbaka tills på torsdag.
Men visst är det ofta så att man åker på en förkylning när man börjar träna, undrar varför det är så?
När jag var hos en homeopat en gång så frågade han mig när jag var sjuk med feber sist? Jag svarade lite kaxigt att mitt tidigare jobb som förskollärare har gett mig världens bästa immunförsvar för jag är typ aldrig sjuk. Han hade en helt annan åsikt om detta! Han menade på att om kroppen är ur balans så funkar ditt immunförvar inte som det ska, det innebär att kroppen inte orkar vara sjuk för att kroppen redan mår så dåligt. Så man får väl tänka positivt att eftersom jag nu blir sjuk så börjar väl min kropp läka och mitt immunförsvar börjar bli starkt igen. Kroppen är ett komplicerat maskineri där man inte bara kan gå på symptom utan man behöver fundera på varför det uppstod problem från början och börja åtgärda det där. Jag tror att i mitt fall så utlöstes mina problem med sköldkörteln av långvarig stress. Nu ska vi fortsätta kämpa med att hitta vägen tillbaka…

Utebliven träning och ångest.

Skulle vilja tillägna ett inlägg åt något som fler och fler äntligen börjar lyfta, nämligen ångest. Eftersom jag är en av dem som till och från trillar ner i mitt svarta lilla hål.

Förra veckan, började kanon. Jag tränade och var glad, taggad på nya utmaningar. Torsdagen och PT-passet kom. Jag fick flera nya övningar för att stärka upp mina knän som länge varit ett problem, och blev ännu mera taggad på att träna. När lördag morgon kom vaknade jag med en tanke om att gå till gymmet, fem steg ur sängen inser jag att mina benhinnor ömmar. Där trillade jag ner i mitt svarta lilla hål.

Mitt liv är lite så där, som en berg och dalbana. Jag flyger högt för att i nästa stund, ibland vid minsta lilla hinder falla rakt ner, djupt ner i mitt hål. Vilket jag gjorde i helgen. När jag är där nere saknar saker och ting mening och allt känns hopplöst. Jag var fullkomligt förtvivlad, eftersom jag nu såg mitt nya aktiva liv bara rinna ut i sanden och försvinna. Men ändå för rädd att spä på de onda benhinnorna för att våga ta mig till gymmet. Så jag blev hemma från gymmet i 4 dagar, googlade och oroade mig. Vilket inte gör underverk när jag är i den sinnesstämningen.

Det som skrämde mig i helgen var inte att jag hade ont, utan vetskapen om vad de onda benhinnorna skulle kunna sätta stopp för om de ville. Jag vet så väl att jag behöver den här förändringen i mitt liv och jag är så redo för den. Den största orsaken till att jag vill ha ett mer aktivt liv är just ångesten. Jag kommer nog aldrig bli av med den helt, utan jag kan bara lära mig att leva med ångesten och lära mig hantera den, så att den inte hindrar mig från att leva det liv jag vill. Här kommer träningen in. Min bästa medicin är rörelse, frisk luft och naturen. Endorfinerna som kommer när jag tränat eller varit aktiv fungerar som ett skyddsnät mot mörka tankar. De perioder jag tar hand om min hälsa trillar jag inte lika djupt ner i mitt lilla hål. Jag blir mer klarsynt och klarar av att resa mig upp snabbare igen.

För mig är det guld värt. Även om jag på senare försökt lära mig att se ångesten som en tillgång. Den hindrar mig från att rusa igenom livet i 120 utan att hinna tänka efter, den gör mig extremt medveten om min omgivning och den gör mig ödmjuk. Jag tvingas helt enkelt stanna upp och vara medveten om nuet, vilket inte är så dumt. Men jag föredrar ändå att må bra.

Först tänkte jag att detta inte var relevant. Sen insåg jag att jag lovat försöka spegla denna period när jag börjar att träna, och det är så här det är. Ibland fantastisk och ibland hopplös.

Igår pallrade jag mig till ett yogapass, vilket var väldigt skönt. Jag är så gott som uppe ur mitt lilla hål och redo att ta tag i träningen igen. Nu ser jag inte längre benhinnorna som det största problemet i världen. Jag kommer kunna träna ändå och få igång bra rutiner, det kommer kanske bara inte bli exakt så som jag tänkte från början, men det gör ingenting. Imorgon kör vi PT-pass igen och det ska bli så skönt med lite träningspepp igen.

Ta hand om er, så ses vi på friskis! // Clara

 

Vecka två

Tjoho! ytterligare en vecka med friskifiera har passerat.

Det är kul för mig som tränare att få följa utveckling så här tätt inpå. Att få se utveckling vecka efter vecka. Nu har vi bara hunnit kämpa på i två veckor, men redan så kan jag se en förbättring. Detta är helt fantastiskt! 😀

Strax innan vårat PT tillfälle denna vecka så hörde Anna av sig att hon fått åka hem från jobbet pga sjukdom och inte kunde vara med och träna. Tråkigt för mig, då jag ser fram emot våra träffar och att få utmana, inspirera och vägleda dem båda mot bättre hälsa. Jag vill friskifiera deras vardag!

Så denna vecka fick Clara dras med mig själv! Det känns bra för mig som tränare att få möjlighet att i en hel timme få jobba med en och samma person. Det blir en ännu bättre stämning och kemi, det går att anpassa träningen, språket och tempot på ett helt annat sätt. Clara fick en del nya utmaningar för att hjälpa henne med de delar som hon har svårt för, vilket hon klarade galant! Hon har inget emot att kämpa och att utmana sig!

Hoppas ni lyssnar på radio avsnittet nu på Måndag morgon. Jag kommer att prata lite om hur jag ser på träning, speciellt för dig som precis börjat aktivera dig. Det handlar inte om att träna hårdast, mest och effektivast. Det handlar om att träna smart och på ett hållbart sätt. Att hitta den nivån där du går ifrån träningen med mer energi, både i kropp och sinne. Att hitta lagom nivå kan ta några tillfällen, men när vi väl kommer dit så känns det fantastiskt! Det blir kul att träna och man ser fram emot nästa tillfälle!

Följ Friskis på Facebook, instagram och här på bloggen så missar du inget!

Vi syns på Friskis!

Helgträning

Denna helg har jag fått till två pass, fast jag var nära på att inte gå dit alls. Men med lite hjälp av det fantastiska vädret och peppande vänner så blev det ändå av. Och visst känns det bra när det väl är gjort!

I lördags blev det en vända på gymmet, och jag måste säga att jag verkligen gillar Anders upplägg. Att börja med några basövningar som vi får lära oss ordentligt, så vi sedan vet vad och hur vi ska göra när vi är där själva.

Vilket annars brukar vara mitt största problem, jag är absolut inte personen som går till gymmet och bara lyfter lite vikter på måfå. Jag behöver en plan och ett mål.

Och på tal om mål så har jag hittat en ny kompis på gymmet – trappmaskinen. Jag har ju som mål att äntligen bestiga Rinjani i sommar. Rinjani vulkanen på ön Lombok i Indonesien, med en topp som ligger 3726 m över havet.

Jag tänker att en trappmaskin måste vara ett super bra sätt att träna upp benen inför två dagars vandring uppför. Så där är min målbild nästa gång jag står där och svettas, och svettig blir verkligen.

Och på tal om brutal så kan jag berätta om kvällens pass, IW spurt/puls. Jag gick dit men inställningen att de blir nog bra.

Efter ca 3 min inser jag, att jag senaste året kanske stått max 15 min i sträck på en crosstrainer, och nu var det 50 min med distans och intervaller som gällde. Trodde ärligt att jag skulle smälla av. Men efter 50 min klev jag av, röd som en tomat i ansiktet och väldigt nöjd. Det var svindrygt. Men kul. Och jag kommer definitivt göra det igen, men kanske håller mig till soft passet i några veckor.

// Clara

Hemligt

 

 

 

Pst…jag har en hemligt, men berätta den inte för PT Anders!

Jag hade sån ångest igår inför träningen med Anders, hur skulle det gå, skulle jag orka osv…
Men vet ni vad? Det gick så bra och det kändes kanon. Hemligheten ni inte får berätta för Anders är att jag knappt har någon träningsvärk idag!
Säg det inte, för då kanske det blir super duper tufft nästa vecka. Jag kan inte fatta det? Vi körde hela passet igår och ja, det var jobbigt, men det känns OK idag, underbart<3

Det kanske finns hopp för denna gamla lata kropp också:)
Nu är det nedräkning till fredagsmyset där vi numera har bytt ut godisskålen med ett stort härligt fruktfat, ja, i alla fall har jag gjort det. De andra i familjen knaprar vidare än så länge, vi får se om jag lyckas frälsa dom med min nya friskare livstil.
Njut av helgen och passa på att friskifiera dig<3

Andra passet klart.

Och vi lever (!!!), det var två ganska så nervösa tjejer som mötte Anders igår. Förra veckans dryga halvtimme gav oss båda rejäl träningsvärk, så när vi igår skulle träna i en timme var nervositeten helt klart ett faktum för oss båda.

Men passet var bra och idag mår jag riktigt bra, lite lätt träningsvärk, men det räknas knappt eftersom den antagligen kommer vara kronisk under de kommande veckorna.

Vi körde samma övningar som förra veckan för att lära oss dem ytterligare och för att korrigera de små fel som fanns. Sedan lade vi till en övning för ländryggen.

Det känns väldigt bra att börja så här, med några få övningar så man får chansen att lära sig dem ordentligt, för att sedan utöka programmet när dessa sitter.

Mitt största problem i gymmet vanligtvis är att jag känner mig vilsen, jag vet inte vad jag ska göra och hur jag ska göra. Därför gillar jag detta upplägg lite extra. För nu när jag går dit vet jag vad jag ska göra och ännu viktigare hur jag ska göra det.

Idag laddar jag inför en lång dag i skolan följt av tacofredag. I morgon ska jag  försöka ta igen de där utfallen som vi så oturligt inte hann göra igår.

Ha en underbar fredag!

// Clara